Den store finale

FINALE: Hvordan forandrer kunstig intelligens vores samfund?

Aulaen og Vandrehallen

Torsdag d. 28. november 2024

Aarhus

I 2024 har Videnskabernes Selskabs formidlingssatsning VidenSkaber samlet mere end 5.000 borgere og 36 forskere i hele landet omkring spørgsmålet ”hvordan forandrer kunstig intelligens vores samfund?” Nu runder vi året af med et stort finalearrangement i Aulaen og Vandrehallen på Aarhus Universitet, og du kan være med!

Hvad kommer kunstig intelligens til at betyde for vores fællesskaber og tillid til hinanden? Kan kunstig intelligens sætte skub i den grønne omstilling? Revolutionere vores sundhedsvæsen? Eller kommer kunstig intelligens snarere til at øge uligheden, fjerne arbejdspladser og udhule vores uddannelser?

Få forskernes bedste bud

På scenen i Aulaen samler vi op på årets mange drøftelser. Vi dykker ned i fascinerende forskningsprojekter om kunstig intelligens' betydning for vores demokrati, den grønne omstilling, sundhedsvæsenet og kreativiteten. Og så åbner vi for debat med publikum.

”Den uendelige historie” – prøv kræfter med kunstig intelligens

I Vandrehallen kan du opleve udstillingen ”Den uendelige historie” og selv eksperimentere med generativ kunstig intelligens.

”Den uendelige historie” er en kunstinstallation og et interaktivt fortælleunivers skabt af fem studerende på kognitionsvidenskab på Aarhus Universitet. Som en del af VidenSkabers workshopprogram har den "uendelige historie” rejst fra landsdel til landsdel og bygget sig op. I udstillingen kan du se resultatet og selv skrive videre på historien: Leg, lær og skab fortælling med tilhørende illustrationer, samtidig med at du udforsker mulighederne og begrænsningerne ved generativ kunstig intelligens.

Program

18.30: Velkomstdrink og mulighed for at opleve Den uendelige historie i Vandrehallen
19.30-21.00: Program på scenen i Aulaen

- Åbningstale ved præsidenten for Videnskabernes Selskab Susanne Ditlevsen
- ”Hvordan forandrer kunstigintelligens vores samfund?”
Vi dykker ned i aktuelle forskningsprojekter og åbner for debat med publikum. På scenen får vi selskab af professor i statskundskab Michael Bang Petersen, professor i litteraturhistorie Mads Rosendahl Thomsen, adjunkt i kunsthistorie Amalie Skovmøller, professor i sygdomssystembiologi Søren Brunak, lektor i antropologi Alexandra Jønsson og professor i geovidenskab Rasmus Fensholt
- ”Kunstig intelligensforudsiger din død”
Præsentation af videoserien: "Hvordan ved vi det?" og visning af video med professor ved DTU Compute Sune Lehmann
- Afsløring af temaet for VidenSkaber i 2025

21.00-22.00: Reception og mulighed for at opleve Den uendelige historie i Vandrehallen

Tid & sted

Sted:
Aulaen og Vandrehallen

Aarhus Universitet

Nordre Ringgade 4

8000 Aarhus

Dag:
Torsdag d. 28. november 2024
Tid:
Kl. 18:30 - 22:00
Mød forskerne
Michael Bang Petersen
Michael Bang Petersen er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Han er medlem af Videnskabernes Selskab.
Rasmus Fensholt
Rasmus Fensholt er professor ved Institut for Geovidenskab og Naturressourceforvaltning, Københavns Universitet. Han har en baggrund i naturgeografi, og hans forskning fokuserer på kvantitative vurderinger af kulstof- og vandstrømme i global terrestrisk vegetation ved hjælp af en bred vifte af typer af satellitbillededata - i sidste ende for bedre at kunne forstå menneskets og klimaforandringers påvirkninger af vores globale naturressourcer. Brug af deep learning til billedanalyse har været en stadig vigtigere del af hans forskning i de senere år.
Amalie Skovmøller
Amalie Skovmøller er adjunkt ved Institut for Kunst og Kultur, Københavns Universitet. Hun er medlem af Det Unge Akademi.
Mads Rosendahl Thomsen
Mads Rosendahl Thomsen er professor i Litteraturhistorie og leder af Center for Language Generation and AI, Aarhus Universitet. Han er forperson for Kulturministeriets Bogpanel og har udgivet bøger og artikler om verdenslitteratur, digital humaniora og posthumanisme. Hans tænkepause tekst (2023) beskriver tekstkulturens betydning for mennesket frem til vore dage, hvor tekster ikke kun skrives af mennesker.
Alexandra Brandt Ryborg Jønsson
Alexandra Brandt Ryborg Jønsson er antropolog og forsker i social ulighed i sundhed, herunder hvordan kultur, samfund og teknologi påvirker diagnoser, diagnostiske processer og borgeres opfattelser af sygdom og sundhed. Udover en rækker publikationer i anerkendte antropologiske tidsskrifter er hun medforfatter til den prisvindende bog "Snart er vi alle patienter", der er en samfundsfaglig og medicinsk lærebog i overdiagnostik. Alexandra er lektor på Roskilde Universitet og har en bistilling på Universitetet i Tromsø. Hun er en ofte brugt keynote i både ind- og udland og har desuden en fast klumme i Kristeligt Dagblad om samfundsmæssige og sundhedsmæssige problemstillinger. Alexandra er medlem af Det Unge Akademi (2022-2027).
Søren Brunak
Søren Brunak er en dansk fysiker, som i 1988 var en af de første i verden, der trænede kunstige neurale netværk til at forudsige proteiners struktur. Siden har han brugt teknikken til mange andre formål for eksempel til at finde generne i det humane genom eller forudsige, hvilken funktion et protein har ud fra, hvor i cellen det befinder sig, og hvordan det rent kemisk er modificeret. I de seneste 15 år har han arbejdet med at forbinde gener til multisygdom, hvor patienter har mange sygdomme oven i hinanden. Livslange sygdomshistorier, som findes for millioner af danskere i vores registre, bruges til at forudsige, hvilken sygdom vi får næste gang, og hvordan forskellige sygdomsforløb forgrener sig. Metoderne skal bruges til at forstå, hvordan sygdommene påvirker hinanden og til at give patienterne en mere præcis behandling.
Line Friis Frederiksen
Line Friis Frederiksen er uddannet biolog og har de seneste 18 år arbejdet som videnskabsjournalist og haft værtsroller på både DR, TV2 og Discovery Channel. Hun har også produceret radio, forfattet bøger til børn, unge og voksne og er en hyppigt anvendt moderator.
Dagens moderator
Mød forskerne
Dagens moderator