kommende temA
hvad sker der, når havet forandrer sig?
Hvad sker der, når havet forandrer sig?
For cirka 50 år siden ser vi vores planet for første gang udefra. Den er ikke grøn eller brun. Den er blå. To tredjedele af vores planet er dækket af vand. Et univers fyldt med vores største dyr, de mest fascinerende eksistenser og allermindste organismer.
Havet producerer halvdelen af den ilt, vi indånder, og havets mikroskopiske organismer spiller en nøglerolle i at binde CO2. Havets strømme bestemmer vores klima, og hvor vi kan bosætte os. Alligevel ved vi mindre om havets bund end om månens overflade.
Danmark er et lille land omringet af vand. Faktisk så omringet, at ingen bor længere end 50 km fra kysten. Og med en kystlinje på næsten 9000 km er vi som land og folk formet af det hav, som omgiver os. Siden de første mennesker kom til Danmark i stenalderen, har vi levet af og med havet. Det gennemstrømmer vores sprog og litteratur, vores adfærd og samfund.
Men klimaforandringerne ændrer havet. Vi truer det, og det truer os. Men hvad ved vi egentlig om havet? Om alt det liv, vi ikke kan se, og om samspillet mellem land og vand, havets liv og vores liv? Hvad ved vi ikke endnu? Og hvordan undersøger vi det?
Gennem workshops, debatter, foredrag, podcast og artikler stiller VidenSkaber i 2025-2026 skarpt på, hvad der sker, når havet forandrer sig. I fællesskab ser vi på, hvordan vi tilpasser os et klima i forandring, værner om havmiljøet og sikrer den nødvendige naturgenopretning i og omkring havet.
Programmet annonceres løbende fra juni 2025 og frem.