Workshop

Kunstig intelligens og retssikkerhed i offentlig sagsbehandling

Egmont Højskolen

Onsdag d. 2. oktober 2024

Odder

Hvordan sikrer vi borgernes rettigheder, når f.eks. profileringsmodeller anvendes i offentlig sagsbehandling?

Brugen af kunstig intelligens er allerede og vil i stigende grad blive en virkelighed i det offentlige, bl.a. som beslutningsstøtteværktøj i offentlig sagsbehandling, når der skal træffes afgørelser om ydelser, indsatser og sanktioner over for borgere.

Men hvordan sikrer vi transparens i beslutningsprocesserne? Og hvordan undgår vi diskrimination og forskelsbehandling?

Sammen med Sabina Pultz, psykolog og lektor ved Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet, og Thomas Hildebrandt, professor ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet, skal en gruppe elever på Egmont Højskolen arbejde med de muligheder og udfordringer, der følger med brugen af profileringsmodeller i offentlig sagsbehandling.

Som en del af workshoppen får eleverne mulighed for at prøve kræfter med kunstig intelligens i et storytellingformat, som skal blive til en udstilling til VidenSkabers store finale i Aarhus den 28. november. Her skal deltagerne på tværs af VidenSkabers fem workshops være med til at skabe en uendelig historie ved hjælp af generativ kunstig intelligens. ”Den uendelige historie” er således en kollektiv og samskabt fortælling, hvor deltagerne leger med AI-genereret tekst, billeder og video. Samtidig får de mulighed for at udforske og justere de bagvedliggende parametre for derigennem at få indsigt i, hvordan generativ kunstig intelligens fungerer.

Workshoppen faciliteres af diversitetskonsulent Fahad Saeed og er lavet i samarbejde med Dansk Handikap Forbund og Egmont Højskolen. Workshoppen er forbeholdt elever på Egmont Højskolen.

Tid & sted

Sted:
Egmont Højskolen

Villavej 25

8300 Odder

Dag:
Onsdag d. 2. oktober 2024
Tid:
Kl. 14:00 - 17:00
Mød forskerne
Sabina Pultz
Sabina Pultz er psykolog og lektor ved Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet. Hun forsker i oplevelser af at være marginaliseret på arbejdsmarkedet og er særligt optaget af følelsernes rolle, og hvordan de er forbundet med samfundets underliggende værdisystemer. Dermed adresserer hun krydsfeltet mellem psykologi og politik. I øjeblikket er Sabina Pultz med til at lede forskningsprojektet Indigma, der sammenligner erfaringer med marginalisering i Danmark, Frankrig og USA, og som teoretiserer begrebet (u)værdighed. Hendes kommende bog "Emotionally indebted" undersøger de mange måder, arbejdsløse bliver styret på i den danske velfærdsstat, og hvordan de styrer sig selv, herunder også ved brug af digitale værktøjer. Hun var gæsteforsker ved MIT og er i øjeblikket medlem af Det Unge Akadami (2023-2028) samt affiliate på Weatherhead Research Cluster on Comparative Inequality & Inclusion på Harvard (2024-26).
Thomas Hildebrandt
Thomas Hildebrandt færdiggjorde sin ph.d. i datalogi i 1999 og har siden 2018 været professor ved Datalogisk Institut, Københavns Universitet. Hans forskning har de seneste 15 år fokuseret på ansvarlig digitalisering af arbejdsgange og forretningsprocesser reguleret af lovgivning, herunder brug af kunstig intelligens ifm. offentlig sagsbehandling og udvikling af DCR-teknologien, der bruges til digitalisering af arbejdsgange i talrige offentlige myndigheder i Danmark. Thomas Hildebrandt har i flere år siddet i Dansk Standards udvalg for kunstig intelligens, hvor han er med til at udvikle standarder og retningslinjer for kunstig intelligens på nationalt, europæisk og globalt niveau.
Fahad Saeed
Fahad Saeed er diversitetskonsulent og rådgiver danske og internationale kunder i diversitet og inklusion. Derudover har han holdt mikrofonen som moderator til et utal af debatter, konferencer og workshops, særligt inden for emner der berører spørgsmål om ligestilling, diskrimination og minoritetsperspektiver i forskellige afskygninger. Fahad er ydermere en kendt stemme og profil i den danske organisationsverden, bl.a. som medstifter af foreningen Sabaah.
Karsten Olsen
Karsten Olsen er forsker i kognitionsvidenskab på Interacting Minds Centre, Institut for Kultur og Samfund og på Science Museerne, Aarhus Universitet. Han har forsket i social kognition, gruppedynamikker, diversitet og Art-Science samarbejder, samt undervist på Afdeling for Kognitionsvidenskab. Han er en del af forskningsprojektet "Modellens Kraft", som er et samarbejde mellem Nationalmuseet, Moesgaard Museum, Det Kongelige Akademi, Science Museerne og Interacting Minds Centre (finansieret af Velux Fonden), som undersøger nye formidlingsformater og underliggende kognitive mekanismer. Han forsker også i projektet "Experimenting Experiencing Reflecting", som er et samarbejde mellem Olafur Eliasson Studio og Aarhus Universitet, der undersøger krydsfeltet mellem kunst og videnskab. Karsten har sammen med studerende fra Kognitionsvidenskab udviklet den AI-baserede og samskabende formidlingsaktivitet, ”Den uendelige historie”, som indgår i VidenSkabers workshops.
Studerende på Kognitionsvidenskab
Lukas Kubiena, Regitze Hammer Holt, Halfdan Fundal, Johannes Ramboell og Sári Fernezelyi er 3. semesterstuderende på Kognitionsvidenskab, Aarhus Universitet. I foråret 2024, som en del af deres kursus i Anvendt Kognitionsvidenskab, lavede de et eksamensprojekt, kaldet "The NeverEnding Story" som er en interaktiv, samskabende kunstinstallation, der bruger forskellige former for kunstig intelligens. De har nu videreudviklet "Den uendelige historie", så den kan indgå i VidenSkabers workshops i efteråret 2024.
Dagens moderator
Mød forskerne
Dagens moderator