Debat

Kunstig intelligens og sociale robotter – hvor langt er forskningen?

Mærsk Tårnet

Onsdag d. 23. oktober 2024

København

Robotter og kunstig intelligens har allerede overtaget mange opgaver, som vi mennesker før tog os af. På lageret, på hospitalet og i vores private hjem. Men hvis robotteknologien for alvor skal rykke ind i vores samfund, arbejde og privatliv, skal vi udvikle teknologi, der har sociale kompetencer. Men hvilke kompetencer?

For at mennesker og maskiner kan indgå i et frugtbart samarbejde, skal kunstig intelligens signalere situationsfornemmelse og kunne sætte sig i andres sted. Men er det overhovedet muligt? Hvad er risiciene? Og bør vi gøre det, når vi ikke ved, hvordan vores fremtidige forhold til sådan en teknologi vil udvikle sig?

Kom til debat med Thomas Bolander, professor i logik og kunstig intelligens, og Marco Nørskov, lektor i filosofi, når vi stiller skarpt på den nyeste forskning i udviklingen af robotter med kunstig social intelligens.

Du får også mulighed for at møde DTUs pepper-robot, R2DTU, som kan svare på spørgsmål, følge instrukser, lægge planer og ræsonnere om andres viden og mål.

Debatten er arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitetet i Emdrup.

Tid & sted

Sted:
Mærsk Tårnet

Panum

Einar Lundsgaard Auditoriet

Blegdamsvej 3

2200 København N

Dag:
Onsdag d. 23. oktober 2024
Tid:
Kl. 19:00 - 21:00
Mød forskerne
Thomas Bolander
Thomas Bolander er professor i logik og kunstig intelligens (AI) på Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Bolanders forskning centrerer sig om sociale aspekter af AI med henblik på at skabe mere flydende og velfungerende interaktion mellem mennesker og maskiner. Han har ekspertise og publikationer inden for langt de fleste hovedområder af AI, herunder vidensrepræsentation, søgning og planlægning, logik og ræsonnering, neurale netværk og dyb læring, robotik og menneske-maskine-interaktion, filosofiske og samfundsmæssige aspekter af AI. Bolander laver internationalt førende forskning og har samtidig leveret flere hundrede populærvidenskabelige foredrag og medieoptrædener inden for de seneste 5 år. Han har været med i en lang række kommissioner og tænketanke inden for de samfundsmæssige aspekter af AI, herunder SIRI-kommissionen (IDA), TechDK-kommissionen (DJØF), Tigerrådet (Dansk Erhverv) og Regeringens ekspertgruppe vedrørende tech-giganter. I 2019 modtog han H.C. Ørstedsmedaljen for fremragende forskningsformidling, og han er tidligere blevet Årets Underviser på DTU.
Marco Nørskov
Marco Nørskov, ph.d., er lektor i filosofi ved Research Unit for Robophilosophy and Integrative Social Robotics ved Aarhus Universitet. Han har i over et årti beskæftiget sig med menneskelignende robotter og hvordan disse maskiner udfordrer vores selvforståelse og institutioner. Han har desuden erfaring med projektledelse og test af missionskritiske softwareløsninger og har arbejdet som seniorudvikler i den private sektor.
Line Friis Frederiksen
Line Friis Frederiksen er uddannet biolog og har de seneste 18 år arbejdet som videnskabsjournalist og haft værtsroller på både DR, TV2 og Discovery Channel. Hun har også produceret radio, forfattet bøger til børn, unge og voksne og er en hyppigt anvendt moderator.
Dagens moderator
Mød forskerne
Dagens moderator