Debat

Skal fremtiden være vild?

Festsalen, AU, Campus Emdrup

Torsdag d. 30. november 2023

København

Hvordan har vi mennesker historisk påvirket og tilpasset os naturen? Er rewilding en løsning på klimakrisen? Og hvad skal der egentlig til, for at vi ændrer syn på naturen som ressource?

I dag er vores landskab delt op af marker og veje, hegn og hække. Vi mennesker har indhegnet naturen i stor stil, og de vilde naturarealer er derfor skrumpet til små, isolerede økosystemer. Det har store konsekvenser for biodiversiteten og påvirker klimaet negativt.

Men hvordan er vi kommet hertil? Og hvordan skal vi forvalte naturen i fremtiden?

Sammen med Eline Lorenzen, professor i naturhistorie, Andreas Roepstorff, professor i antropologi, og Jens-Christian Svenning, professor i makroøkologi, skal vi på en rejse tilbage i menneskehedens historie for at blive klogere på, hvordan vi skal bo med naturen i fremtiden. Mens sommerens skovbrande og hedebølger tegner et dystert billede af fremtiden, er der nemlig løsninger at spore i forskningen, hvis vi vil forandringerne.

Exmoor føl på Molslaboratoriets arealer i Nationalpark Mols Bjerge på Djursland. Foto: Exmoor, Wiki commons

Kom med til debat, når vi dykker ned i naturhistorien sammen med Eline Lorenzen for at se på, hvordan vi mennesker historisk har påvirket og tilpasset os naturen, mens Jens-Christian Svenning tager os med ind i genforvildningens muligheder og udfordringer som metode til naturgenopretning. Sidst, men ikke mindst skal vi sammen med Andreas Roepstorff diskutere, hvordan vi får skabt en kultur og et værdisæt, hvor der er plads til den vilde natur, som er en forudsætning for en bæredygtig fremtid.

Debatten er arrangeret i samarbejde med Folkeuniversitetet i Emdrup og Folkeuniversitetet i København.

Tid & sted

Sted:
Festsalen, AU, Campus Emdrup

bygning A, lokale A220/A222 (2. etage)

Tuborgvej 164

2400 København NV

Dag:
Torsdag d. 30. november 2023
Tid:
Kl. 19:00 - 21:00
Mød forskerne
Andreas Roepstorff
Andreas Roepstorff er professor ved Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet, og direktør for AIAS, Aarhus Institute of Advanced Studies. Han er uddannet i antropologi og biologi og har blandt andet forsket i forholdet mellem mennesker og natur i Grønland, Danmark og Litauen og i, hvordan adfærdsændringer opstår under samfundsmæssige og sociale kriser. Han er medlem af Videnskabernes Selskabs Klimakomite.
Eline Lorenzen
Eline Lorenzen er professor ved Globe Institute, Københavns Universitet og medlem af Videnskabernes Selskab. Hun arbejder i det tværfaglige spændingsfelt mellem molekylærbiologi og arkæologi, biogeografi, klimaforandringer og palæoøkologi. Især kredser hendes forskning om samspillet mellem dyr, mennesker og natur, særligt i konteksten af klima- og miljøændringer der har fundet sted siden den sidste istid.
Jens-Christian Svenning
Jens-Christian Svenning er professor og centerleder ved Institut for Biologi, Aarhus Universitet og medlem af Videnskabernes Selskab. Han er makroøkolog og biogeograf, og hans forskning fokuserer bl.a. på grundlæggende drivkræfter for biodiversitet, klimaændringers påvirkninger af biodiversitet og økosystemer samt samspillet mellem mennesker og natur fra fortid til fremtid. Han har en interesse i grundlæggende spørgsmål som stabilitet versus ubalancer i økosystemer og biodiversitet samt de store dyrs økologiske roller. Centrale anvendte forskningsområder omfatter anvendelse af information fra satellitbilleder, menneskers afhængighed af miljøet samt genforvildning som en lovende tilgang til økosystemgenopretning. Jens-Christian Svenning har et tæt samarbejde med en række offentlige og private aktører om konkrete naturbevarings-, genopretnings- og bæredygtighedsprojekter.
Line Friis Frederiksen
Line Friis Frederiksen er uddannet biolog og har de seneste 18 år arbejdet som videnskabsjournalist og haft værtsroller på både DR, TV2 og Discovery Channel. Hun har også produceret radio, forfattet bøger til børn, unge og voksne og er en hyppigt anvendt moderator.
Dagens moderator
Mød forskerne
Dagens moderator