Vi skal passe på, at vi ikke sætter vores lid til kunstig intelligens uden at dobbelttjekke resultaterne, mener indigneret pindsvineforsker.
Kunstig intelligens er udråbt til at kunne løse alverdens problemer.
Den kan fungere som supplement til psykologbehandling, lave professionelle billeder til firmahjemmesider og bruges som inspiration til diverse skoleopgaver via ChatGPT.
Men nogle gange bliver kunstig intelligens brugt, uden at teknologien bliver udfordret tilstrækkeligt, mener pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen, der arbejder på både Aalborg og Oxford Universitet.
Hun har i 2022 udgivet sin kritik af et AI-studie, der under coronapandemien udråbte pindsvin til som coronasyndere.
AI-studiet er baseret på en algoritme, der ud fra 875 dyrearter har regnet sig frem til, hvilke dyr der er mest sandsynlige bærere af nye coronavarianter og eventuelt kan udgøre en smitterisiko for mennesker.
Og her udgør pindsvinet ifølge deres computerberegninger den største risiko.
»Men studiets resultater giver ingen mening i forhold til, hvad vi ved om pindsvin og corona. De har sat pindsvin på skafottet uden tilstrækkeligt grundlag. Det er langt ude, og det har fået negative konsekvenser for pindsvinene,« lyder det fra Sophie Rasmussen.
Pindsvin smitter kun hinanden
Da AI-studiet blev publiceret i Nature Communications tilbage i februar 2021, blev nyheden fanget af britiske medier, og borgerne i England blev bekymrede over studiets resultater.
»Folk tilkaldte skadedyrsservice for at få fjernet deres pindsvin i haven, fordi de var bange for, at pindsvinene kunne smitte dem med corona,« fortæller Sophie Rasmussen.
Europæiske pindsvin er i øvrigt netop blevet klassificeret som ’nær truet’ af den internationale union for bevaring af natur (IUCN, red engelsk).
AI-forskerne bag algoritmen, der har sat pindsvin øverst i COVID-smitte-hierarkiet, har ikke taget eksisterende viden om pindsvin med i betragtning, påpeger hun videre.
Pindsvin har deres egen coronavariant kaldet EriCoV.
Og selvom man har fundet ret mange pindsvin med corona i Europa – eksempelvis i England, hvor lorteprøver fra cirka 300 pindsvin viste, at 10 procent af dyrene havde corona, og i Italien, hvor mere end halvdelen af 24 indsamlede prøver var positive for corona (58 procent) – er det altid pindsvinenes egen variant af coronavirus, man har opdaget.
»Det tyder derfor kraftigt på, at pindsvin kun kan smittes med deres egen variant af corona,« forklarer Sophie Rasmussen.
For selvom pindsvin ofte er i kontakt med mennesker, fordi de bor i vores haver og eksempelvis drikker af kattes vandskål, er der ingen eksempler på smitte med den menneskelige coronavariant (SARS-CoV-2) hos pindsvinene.
»Pindsvin er også tit i kontakt med andre dyr som ræve eller grævlinger, men der er endnu ikke set tilfælde af, at coronavarianterne har blandet sig mellem dyrene,« uddyber Sophie Rasmussen.
Hun nævner også et studie, der har påvist, at menneskelig coronavirus slet ikke kan smitte pindsvin, fordi pindsvinets celler mangler en særlig receptor, som coronavirusset bruger til at kunne trænge ind i cellen med.
Intet af det ovennævnte er inkluderet i AI-studiets resultater, ifølge Sophie Rasmussen.
(...)
Om
VidenSkaber samarbejder med Videnskab.dk, Danmarks største videnskabsmedie. I løbet af efteråret 2024 skriver de en række videnskabsjournalistiske artikler under det overordnede tema ”hvordan forandrer kunstig intelligens vores samfund?” Læs hele artikelserien her.