Artikler

Disney eller H.C. Andersen? Kunstig intelligens risikerer at udvande dansk kultur

Heading

24.8.2024

Af

Ida Eriksen, Videnskab.dk

Vores kultur er truet af kunstig intelligens, fordi teknologien primært bygger på amerikanske data, lyder det fra AI-forsker.

Hvis du beder ChatGPT om at anbefale en ost, vil svaret formentlig oftere være cheddar end dansk vesterhavsost.

Kunstig intelligens bygger nemlig på data, der hovedsageligt kommer fra USA.

Og det er et problem, hvis kulturelle forskelle udvandes i takt med, at flere og flere henter deres information fra chatbots såsom for eksempel ChatGPT, mener AI-professor Serge Belongie fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet.

For den information, vi får på nettet, eksempelvis via sociale medier, er i høj grad med til at forme vores forståelse af verden og os selv, fremgår det af flere undersøgelser.

»Og her frygter jeg, at mange nuancer og kulturelle præferencer forskellige lande imellem vil gå tabt i takt med, at flere og flere mennesker bruger kunstig intelligens i hverdagen,« lyder det fra forskeren.

Amerikansk moral vs. dansk

Serge Belongie peger på et konkret eksempel, hvor amerikanske værdier sandsynligvis vil dominere over danske. For hvis du instruerer ChatGPT i at skrive et eventyr, vil opbygningen og moralen formentlig afspejle amerikanske værdier i langt højere grad end danske.

»Hvis man kigger på det nordiske børneeventyr ‘Folk og Røvere i Kardemomme by’, så er moralen ret anderledes end i amerikansk børnelitteratur,« fortæller han og henviser til en analyse lavet af den norske digitaliserings- og litteraturprofessor, Jill Walker Rettberg.

Hovedpersonerne i eventyret er de tre røvere Kasper, Jesper og Jonathan. De ender med at komme i fængsel for deres gerninger, og de trives bedre end nogensinde før. Da byens tårn pludselig brænder, bliver de lukket ud af fængslet for at hjælpe til. Det ender med, at de tre røvere redder både en papegøje og en hundehvalp, og byen sætter dem fri som belønning.

»Faktisk bliver Kasper brandmajor, Jesper bliver cirkusdirektør og Jonathan ender som bager. Det er en historie, der fortæller noget om vores nordiske kultur. Folk får en chance til. Fængsler er ikke bare opbevaring for skurke – man ønsker, at folk skal komme tilbage og bidrage til samfundet,« forklarer Serge Belongie og tilføjer:

»I USA havde helten været helt og skurken været skurk. Der er mindre plads til en chance til, hvis man først har trådt forkert. Og det vil den tekst, som ChatGPT giver dig, afspejle.«

Selvom Serge Belongie anerkender, at det nok er en generalisering og en forsimpling af den store mængde af amerikansk litteratur, der findes derude, mener han, at der er grund til bekymring. For kunstig intelligens påvirker mange og især unge mennesker og er en stor del af deres hverdag.

»Det gælder ikke bare eventyr – kunstig intelligens giver anbefalinger til, hvilken mad, der er den bedste, hvilket tøj, du skal købe og så videre,« siger han og henviser blandt andet til et studie fra 2023 om, hvordan reklamer på sociale medier påvirker vores smag i mode.

»Derfor skal vi være meget opmærksomme på at bevare forskellige kulturelle ståsteder og kontekster i teknologien,« uddyber Serge Belongie.

(...)

Om
Videnskab.dks artikelserie i 2024

VidenSkaber samarbejder med Videnskab.dk, Danmarks største videnskabsmedie. I løbet af efteråret 2024 skriver de en række videnskabsjournalistiske artikler under det overordnede tema ”hvordan forandrer kunstig intelligens vores samfund?” Læs hele artikelserien her.

Omtalte forskere
No items found.