Artikler

Fotografer frygter, at AI stjæler deres job – med god grund, vurderer eksperter

Heading

7.9.2024

Af

Ida Eriksen, Videnskab.dk

Om 50 år vil store dele af fotografers erhverv formentlig være væk, lyder dommen fra AI-forskere.

Der er sket meget, siden det første fotografi i 1826 blev fremkaldt på en tinplade ved hjælp af blandt andet lavendelolie, en trækasse og nogle spejle.

Og selvom fotografer har klaret sig i snart 200 år og fulgt med den teknologiske udvikling, fra spejlrefleks til digitalkameraer og mobiltelefoner, har erhvervet aldrig været så truet som nu.

Synderen er kunstig intelligens, der gør det muligt at skabe billeder med specifikke motiver i høj kvalitet og på få sekunder.

»Jeg frygter virkelig, at vores branche snart ikke vil eksistere længere,« fortæller fotograf John Bo, der i mere end 30 år har arbejdet med både portrætter og fotos til virksomheder og privatpersoner, til Videnskab.dk.

Han henviser til de nye AI-værktøjer som eksempelvis ChatGPT, som man kan bruge til at kreere et billede via prompts – det vil sige specifikke instruktioner, som man skriver til den.

Det kunne være, at man skrev: ‘Lav et Michelangelo-inspireret billede af en hund og en kat, der spiser kiks af en skål’ – og vupti, så har man et billede, der (i hvert fald næsten) opfylder kriterierne.

God grund til bekymring

Og flere og flere amatører, som eksemplificeret af denne Facebook-gruppe, bruger da også AI-modeller til at skabe billeder til eksempelvis virksomhedshjemmesider, forsider til rapporter eller lignende – en designdisciplin, der tidligere har været forbeholdt fotografer, grafikere og kunstnere.

Derfor er der ifølge DTU-professor Søren Hauberg og en række AI-forskere, Videnskab.dk har talt med, god grund til at være bekymret for sit job, hvis man eksempelvis er fotograf.

»Jeg tror, der er dele af mange fag inklusive fotografers, der ikke vil eksistere om 50 år,« lyder dommen Søren Hauberg fra Institut for Matematik og Computer Science på DTU.

Bekymringen for dele af fotografers erhverv går igen hos Serge Belongie, der er professor ved Institut for Datalogi på Københavns Universitet.

»Når det gælder generiske stockfotos, altså billeder til for eksempel forsider på årsrapporter, så tror jeg, at meget vil blive erstattet af kunstig intelligens i den nærmeste fremtid. Det er så utroligt dyrt at lave de her billeder på den gammeldags facon sammenlignet med, hvad man kan gøre med AI,« uddyber han.

(...)

Om
Videnskab.dks artikelserie i 2024

VidenSkaber samarbejder med Videnskab.dk, Danmarks største videnskabsmedie. I løbet af efteråret 2024 skriver de en række videnskabsjournalistiske artikler under det overordnede tema ”hvordan forandrer kunstig intelligens vores samfund?” Læs hele artikelserien her.

Omtalte forskere
No items found.