Artikler

Kreativitet er »altafgørende« for os som art, men nu rokker AI ved vores idéer om begrebet

Heading

31.8.2024

Af

Frederik Guy Hoff Sonne, Videnskab.dk

»Jeg oplevede det som et kvantespring,« siger dansk professor og forsker i kreativitet om øjeblikket i 2022, hvor ChatGPT tog fusen på alle.

Dampmaskinen. Flyvemaskinen. iPhonen og ispinden. Hjulet og flintøksen. Og hvad med opfindelsen af papirclipsen, superlimen og fryseposerne med genluk fra Ikea?

Uden vores evne til at tænke kreativt var vi mennesker måske bare endt som endnu et dyr på savannen.

»Det er det, der har bragt os frem til, hvor vi er i dag. At vi er i stand til at tænke og gøre noget nyt, er det, der adskiller os fundamentalt fra andre arter,« som Peter Dalsgaard, der er professor og forsker i brugen af IT i kreative processer, formulerer det.

»Når vi går fra en situation, hvor der lige pludselig findes noget, der ikke var i verden før; Hvad pokker er det så, der er på færde? Den proces er jeg virkeligt optaget af,« fortæller professoren fra Aarhus Universitet til Videnskab.dk.

Og det er ikke kun Leonardo da Vinci, Steve Jobs eller folk fra den såkaldt kreative klasse, der er den kreative tankeproces forundt.

Vi tænker alle kreativt i et vist omfang hver dag: Når læreren planlægger emneuge, når vi taler med vores venner eller leger med vores børn, opstår der også nye idéer ud af det blå.

Nu tyder noget på, at vores forståelse af denne forunderlige tankeproces skal ses i et nyt lys. Sådan ser Peter Dalsgaard i al fald på det, og det er der én helt specifik årsag til:

Kunstig intelligens. Særligt bølgen af såkaldt generativ kunstig intelligens, der ligger til grund for ChatGPT – AI-værktøjet og chatbotten, der fik alle til at tale med om kunstig intelligens, da den blev lanceret i november 2022.

(...)

Om
Videnskab.dks artikelserie i 2024

VidenSkaber samarbejder med Videnskab.dk, Danmarks største videnskabsmedie. I løbet af efteråret 2024 skriver de en række videnskabsjournalistiske artikler under det overordnede tema ”hvordan forandrer kunstig intelligens vores samfund?” Læs hele artikelserien her.

Omtalte forskere
Peter Dalsgaard
Peter Dalsgaard er professor i interaktionsdesign ved Aarhus Universitet. Her forsker han i samspillet mellem mennesker og IT, med særligt fokus på kreativt arbejde: Hvordan påvirker brugen af IT menneskelig kreativitet? Og hvordan kan vi skabe IT, der understøtter og fremmer kreativitet og innovation? En central del af denne forskning omhandler, hvordan kunstig intelligens kan anvendes til kreative formål og måske endda selv udvise kreativitet. Han er grundlægger og leder af Centre for Digital Creativity og har bl.a. modtaget Forskningsministeriets EliteForsk pris for sin forskning i, hvordan IT på godt og ondt påvirker vores evne til at tænke og skabe nyt.