Artikler

Kunstig intelligens på recept: Kan man behandle psykisk sygdom med en tegnerobot?

Heading

19.10.2024

Af

Ida Eriksen, Videnskab.dk

At udfolde sig kreativt med en AI-robot kan skabe glæde, fællesskab og skubbe psykiske lidelser i baggrunden, lyder det fra forsker bag eksperiment.

Antallet af mennesker med dårligt mentalt helbred på verdensplan og herhjemme i Danmark er støt stigende.

Noget af det, som kendetegner psykiske lidelser som angst eller depression, er, at man kan føle sig lukket inde i sig selv. Som om man er i en osteklokke af tankemylder, som man ikke kan lette låget på.

»Vi ved, at det at være kreativ og kreere et produkt ved hjælp af sine hænder og hjerne kan lindre stress og mistrivsel, reducere angst og depression,« forklarer Elise Bromann Bukhave, der blandt andet forsker i psykologi på Professionshøjskolen Absalon.

Flere forskningsresultater bakker op om de positive effekter af kreativ udfoldelse og håndværk på mentale lidelser.

Men hvad sker, der hvis man blander kunst og teknologi – vil det forstærke de positive effekter af kunsten på mennesker med dårligt mentalt helbred?

Det er Elizabeth Jochum, der er lektor på forskningslaboratoriet for kunst og teknologi på Aalborg Universitet, i gang med at undersøge.

Et af de eksperimenter, som Elizabeth Jochum er ved at skrive en videnskabelig artikel på baggrund af, handler om, hvordan mennesker med psykiske lidelser reagerer, når de bliver sat til at tegne sammen med en tegnerobot, der er baseret på kunstig intelligens.

»Vores foreløbige resultater peger på, at tegnerobotten kan skabe et rum, hvor der er fokus på sjov og kreativitet, og hvor den mentale lidelse glider i baggrunden,« forklarer hun.

Robotten laver opmuntrende bevægelser

Tegnerobotten, der er udformet som en bøjet metalarm med en kuglepen monteret forenden, er blevet introduceret på et kunstkursus for en gruppe danskere med mild til svær psykisk sygdom.

Kurset er en del af ’Kultur på recept’, der er et tilbud til unge med depression og angst i Aalborg Kommune.

»Robotten som vi kalder Picasso, reagerer både på det, deltagerne tegner, og på deres kropssprog. Den opfordrer til, at man tegner videre ved at pege på deltagerne eller lave nikkende og anerkendende bevægelser,« forklarer Elizabeth Jochum.

Picasso er udviklet af hende selv i samarbejde den italienske kunstner Valeria Rizzo og en række internationale forskere.

(...)

Om
Videnskab.dks artikelserie i 2024

VidenSkaber samarbejder med Videnskab.dk, Danmarks største videnskabsmedie. I løbet af efteråret 2024 skriver de en række videnskabsjournalistiske artikler under det overordnede tema ”hvordan forandrer kunstig intelligens vores samfund?” Læs hele artikelserien her.

Omtalte forskere
No items found.