I mødet med de nye chatbots bliver vores følelser og tanker gjort til en handelsvare, som de store tech-giganter tjener penge på, advarer dansk professor.
ChatGPT. Google Bard. Og Snapchats børnevenlige ‘My AI’.
Sådan lyder de efterhånden velkendte navne på nogle af de AI-drevne chatbots, der for bare to år siden var helt ukendte for de fleste af os.
Ja, bare ordet ‘AI-drevne chatbots’ er måske endda ret nyt.
Og nu kan du med fordel lære dig selv endnu et nyt ord på ni stavelser, der måske kan hjælpe dig med forstå de mekanismer, der driver den eksplosive udvikling i AI:
‘In-ti-mi-tets-ka-pi-ta-lis-me’. Og uden de udhakkede stavelser: intimitetskapitalisme.
For spørger man professor Rebecca Adler-Nissen, der forsker i international politik og digitale teknologier på Københavns Universitet, er din intimitet det brændstof, som tech-giganterne bag de mange nye chatbots er allermest interesserede i.
»I nogle tilfælde erstatter de samtaler, vi har med en psykolog eller en god ven, men på en måde, hvor der skal tjenes penge,« fortæller Rebecca Adler-Nissen til Videnskab.dk:
»Det betyder, at de allermest intime forhold i vores liv; vores følelser og tanker; vores oplevelse af kærlighed, ensomhed og omsorg, bliver gjort til information, som de store tech-giganter tjener penge på,« lyder det fra professoren.
Helt kort forklaret: Når vi sidder og deler private ting med en chatbot (og det gør folk), udnyttes dine private skriblerier til at forfine virksomhedernes produkt, altså chatbotten, som så bliver endnu bedre til at indgå i intime samtaler med dig – og alle andre.
Derudover er chatbots – ligesom Instagram, TikTok, Facebook og andre sociale medier – designet til at fastholde dig længst muligt i chatten, pointerer Rebecca Adler-Nissen: De er afhængige af din tid og opmærksomhed.
(...)
Om
VidenSkaber samarbejder med Videnskab.dk, Danmarks største videnskabsmedie. I løbet af efteråret 2024 skriver de en række videnskabsjournalistiske artikler under det overordnede tema ”hvordan forandrer kunstig intelligens vores samfund?” Læs hele artikelserien her.