Podcast

Når kunstig intelligens profilerer

Heading

10.9.2024

Af

Kan kunstig intelligens hjælpe flere i arbejde? Eller opdage folk, der forsøger at snyde med offentlige ydelser?

I denne episode dykker vi bl.a. ned i et dansk forsøg med profilering af jobsøgende, der gik galt, og taler om, hvordan brugen af algoritmer til at vurdere borgernes langtidsledighedsrisiko resulterede i diskriminerende afgørelser. Men hvad er erfaringerne fra andre lande? Er kunstig intelligens altid en dårlig løsning i offentlig sagsbehandling? Og hvad ville der ske, hvis vi brugte kunstig intelligens til at profilere systemet i stedet for den enkelte borger?

Lyt med, når professor i datalogi Thomas Hildebrandt og lektor i psykologi og arbejdsmarkedsforskning Sabina Pultz diskuterer mulighederne og udfordringerne ved brugen af kunstig intelligens og profileringsværktøjer i beskæftigelsesindsatsen.

Gæster: Thomas Hildebrandt, professor ved Datalogisk Institut, Københavns Universitet, og Sabina Pultz, psykolog og lektor ved Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet

Vært: Biolog og videnskabsjournalist Line Friis Frederiksen

Redaktion og tilrettelægning: Line Friis Frederiksen og Tina Dransfeldt Christensen

Producer: Andrew Davidson, Videnslyd

Hør episode 6 af podcasten "Hvordan ved vi det?" på Apple Podcasts her: Når kunstig intelligens profilerer. Eller find den der, hvor du lytter til dine podcasts.

Om
Om podcasten "Hvordan ved vi det?"

I ”Hvordan ved vi det?” samtaler nogle af Danmarks dygtigste forskere om samfundets store problemstillinger. I første sæson af ”Hvordan ved vi det?” dykker vi ned i spørgsmålet ”Hvordan forandrer kunstig intelligens vores samfund?" Lyt med her: Hvordan ved vi det? Eller find podcasten der, hvor du lytter til dine podcasts.

Omtalte forskere
Sabina Pultz
Sabina Pultz er psykolog og lektor ved Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet. Hun forsker i oplevelser af at være marginaliseret på arbejdsmarkedet og er særligt optaget af følelsernes rolle, og hvordan de er forbundet med samfundets underliggende værdisystemer. Dermed adresserer hun krydsfeltet mellem psykologi og politik. I øjeblikket er Sabina Pultz med til at lede forskningsprojektet Indigma, der sammenligner erfaringer med marginalisering i Danmark, Frankrig og USA, og som teoretiserer begrebet (u)værdighed. Hendes kommende bog "Emotionally indebted" undersøger de mange måder, arbejdsløse bliver styret på i den danske velfærdsstat, og hvordan de styrer sig selv, herunder også ved brug af digitale værktøjer. Hun var gæsteforsker ved MIT og er i øjeblikket medlem af Det Unge Akadami (2023-2028) samt affiliate på Weatherhead Research Cluster on Comparative Inequality & Inclusion på Harvard (2024-26).
Thomas Hildebrandt
Thomas Hildebrandt færdiggjorde sin ph.d. i datalogi i 1999 og har siden 2018 været professor ved Datalogisk Institut, Københavns Universitet. Hans forskning har de seneste 15 år fokuseret på ansvarlig digitalisering af arbejdsgange og forretningsprocesser reguleret af lovgivning, herunder brug af kunstig intelligens ifm. offentlig sagsbehandling og udvikling af DCR-teknologien, der bruges til digitalisering af arbejdsgange i talrige offentlige myndigheder i Danmark. Thomas Hildebrandt har i flere år siddet i Dansk Standards udvalg for kunstig intelligens, hvor han er med til at udvikle standarder og retningslinjer for kunstig intelligens på nationalt, europæisk og globalt niveau.